Minulý rok jsem strávila na své vietnamské poměry a kořeny docela outdoorově – zkusila jsem si trailové běhání po českých horách, podzimní kola v Kruškách a prochodila pohorky na několika krásných túrách. Nic světoborného. Při provozování těchto bohulibých aktivit mi ale ještě více docházelo, jak moc rozdílné je vyrůstání dítěte z imigrantské rodiny. A jaké je velké privilegium mít volnou část týdne na odpočinkovou aktivitu s rodiči a třeba i na učení se novým dovednostem a sportům.

Život vezdejší je peřinkový. Pracovní kola se umí na víkend pro mnohé zastavit.

Pro některé mé české kamarády je trávení času na chatě sekáním trávy (i když práce na chatě je vždy dost), lyžovačkou, na kolech, na vodě, nebo v letním autokempu něco zcela přirozeného. Nikoliv ale pro dítě z imigrantské rodiny. V některých ohledech jsem měla typické české dětství, ale k volnočasovým (sportovním) aktivitám mě nikdo nevedl.

Měli jsme přirozeně jiné starosti – učit se a jednou získat rodině čestné místo tím, že si najdeme dobře placenou práci a případně dobře placeného manžela. Když zbyl čas, trávili jsme ho s rodiči na tržnici, protože kdy jindy se můžeme vidět?

Tiše závidím svým kamarádům, že jakžtakž ví, jaké sportovní vybavení a oblečení vybrat, jak se připravit na výlet, jak obstarat chatu. Ani dnešní vietnamské maminky někdy neví, co svým dětem zabalit, když se jede na tábor nebo na školní výjezd. Ve věku dospělém se proto snažím říkat ano na příležitosti, jak nasát z této „středoevropské kultury“ více. Privilegium, kterého si naši rodiče neumí a mnohdy ani nechtějí užít.

Vždy mě proto potěší, když vidím u svých vietnamských přátel a známých, že nelení a organizují víkendy na chatách, na kolech nebo lyžovačky. Vietnamci na lyžích, banáni na sněhu. Asimilaci můžete pozorovat ve všech ročních obdobích, zimní asimilace je vzácná, o to cennější.

Proto, máte-li vietnamského partnera, partnerku nebo kamarády, držte si pohár trpělivosti a pochopení stále prázdný, respektive plný. Určitě nebudete litovat, když „nás“, nesamouky s vůlí se něčemu přiučit, vezmete na dobrodružství s sebou.