Dnes, 25. ledna, je prvním dnem nového lunárního roku. Už jste od všech svých vietnamských známých nebo kamarádů zjistili důvod, proč včera bouchaly rachejtle a proč dneska vaši večerkáři zavírají o něco dřív. A taky proč ksakru hraje to karaoke u vietnamských sousedů tak nahlas a dlouho?! 

Určitě jste o tom slyšeli, ale vedle vašeho západního nového roku slavíme taky svátek Tết Nguyên Đán, tedy nový lunární rok. A protože dneska slavím, budu velmi stručná. Podívejte se náš pořad Cizinci v Česku na Streamu z roku 2018, který jsme připravili v dramaturgii s Luďkem Staňkem a pod kreativní klávesnicí Lukáše Kladníčka.

Tento díl není primárně o svátku jako takovém, ale o tom, jak pověrčiví jsme, zvlášť když se blíží nějaká změna nebo něco velkého. A to je jen krátký výčet! Zjistíte, proč je pitomost si mýt na Nový rok vlasy nebo proč nemáte jíst před testem vajíčka. Prostě se podívejte na tenhle základní manuál základního přežití v džungli zvané život (džieh aha baby). Receptura dle vašich orientálních přátel.

Takže do nového měsíčního roku ve znamení kovové krysy přeju všechno nejlepší a co nejméně přešlapů. I tak je to prostě furt krok někam.

Vietnamské pověry a mýty: Ošklivé přezdívky pro děti a focení ve třech? | Cizinci v Česku | TelevizeSeznam.cz

Vietnamci jsou velmi duchovní národ. V co věří a na co si dát pozor? V dnešním díle vám odhalíme ty nejznámější pověry, mýty a také rituály.

Hostem v pořadu mi byla organizátorka buddhistických táborů pro děti, spolumajitelka vietnamské kavárny nebo i znalkyně mezinárodní politiky Tuyet, se kterou jsme kdysi dělali rozhovor na Asijatce. Odkaz here.