Doma s taťkou sdílíme nadšení pro primáty. Taťka na Prima Zoom a já u sledování Opičího krále. Proto bych vás ráda pozvala na Běh pro langury (indočínské), který se koná 30. srpna v Ostravě. Dlouho se myslelo, že jsou vyhynulí, ale pak se objevili na severu Vietnamu (odtud pocházím, takže jsou vlastně mí krajané). Na světě jich žije jen 200. Důvodů pro jejich ohrožení je hodně. Kácení lesů, ničení přirozeného prostředí, sběr lesních plodů mimo dřeva, špatný management přírodní rezervace.
Díky ostravské zoo se posbírají korunky pro tyhle opičí krále.

Slovo dalo slovo a vznikl malý rozhovor:

Úspěšná blogerka Trang podporuje Běh pro langury

16.8.2017

Velmi nás těší, že oceňovaná blogerka Do Thu Trang podporuje Běh Zoo Ostrava pro langury. Trang se narodila ve Vietnamu, ale jako malá se s rodiči odstěhovala do České republiky a vyrůstala v české rodině. Píše úspěšný blog www.asijatka.cz ,  který získal ocenění Novinářská křepelka 2016 nebo byl nominován na Magnesii Literu za Blog roku.

Proč je její blog tak úspěšný a jaký má vztah ke zvířatům? Trang jsme pro vás vyzpovídali a krátký rozhovor si můžete přečíst níže. Těšíme se na vás všechny už 30. srpna!

1. Mohla byste se v krátkosti představit pro ty, kteří Vás ještě neznají.

Jmenuju se Trang, čte se to jako Čau, akorát s „n“ na konci. Takže si lidé myslí, že je dvakrát zdravím. Narodila jsem se ve Vietnamu a v ČR žiju už přes 20 let. Skoro 10 let píšu blog asijatka.cz, který se věnuje Vietnamcům a Čechům. Mám ráda polévku pho, knížky, chození po trávě bos a humor.
2. Patříte mezi nejznámější Češky vietnamské národnosti. Navíc jste se stala úspěšnou a oceněnou blogerkou. Za zmínku stojí ocenění Novinářská křepelka 2016 pro novináře do 33 let. Co stojí za Vaším úspěchem? Jak se Vám podařilo prosadit?

Dost to dělá to, že jsem Vietnamka, co se naučila česky a má čas a odvahu veřejně komentovat, co vidí a zažívá kolem sebe.
Možná paradoxně i proto, že jsem si jen tak psala, bez větších ambicí nebo reklamy. Pro mě je to takové malé psaní bez velkých ambic. Když si to někdo rád přečte a potěší, tím lépe. A možná je to i tím, že blog má dobrou náladu. A lidi baví, když můžou mít zadarmo dobrou náladu. A při tom se dozvědět o něčem, s čím se dennodenně potkávají, ale ještě o tom nepřemýšleli. Třeba proč Vietnamci ve večerkách tolik koukají na korejská dramata. (můžete si vygooglit :) )
3. Jaký máte Vy a Vaše rodina vztah k přírodě a ke zvířatům?

Vyrůstala jsem na vesnici, v české rodině, kde jsem byla obklopena zvířátky. Dlouhá léta ale žiju v mém oblíbeném městě, v centru, bez zeleně. Poslední dobou vyhledávám to, co jsem několik opomíjela. Chci víc cestovat po České republice, jet do Tater, spát v Norsku ve stanu. A co se zvířátek týče – učím se pomalými kroky se starat o vlastní zvířátko. Pořídili jsme si domů kočičku. Ale ta paradoxně příliš péče nepotřebuje. Je to samorost. Takže tiše obdivuju všechny, kteří chovají náročnější zvířátka a dávají jim péči a pozornost, kterou si zaslouží.
4. Proč si myslíte, že je důležité chránit ohrožená zvířata?

Protože by bylo smutné, kdyby na planetě žili jen lidé a mouchy.

5. Běh Zoo Ostrava pro langury podpoří záchranný program, který se snaží chránit langury indočínské ve Vietnamu. Languři indočínští patří mezi 25 nejohroženějších primátů světa a na vině jsou lidé. Myslíte si, že můžeme společně zabránit vyhubení langurů a dalších vietnamských ohrožených druhů zvířat?

Moc bych nám to všem přála. Abychom se nemuseli na langury a jiné ohrožené druhy dívat jen z obrázků. Pevně věřím, že vzdělávací aktivity v lokálních vesnicích jsou prvním krokem, byť je to doslova běh na dlouhou trať.
6. Ve Vietnamu je velmi populární tradiční medicína, kdy využívání zvířat pro tyto účely, je častým důvodem jejich mizení z přírody. Příkladem může být využívání nosorožčích rohů, odebírání žluči medvědů, což se provádí zaživa za extrémních bolesti, využívání šupin ohrožených luskounů a mnoho dalšího. Myslíte, že existuje cesta, jak medicínu ohrožující divoká zvířata nahradit a tak dát zvířatům větší šanci na přežití?

Bohužel o problematice vím jen z dokumentů a zpráv. Věřím, že je to záležitost generace a vzdělání. Pomohou kampaně, které polopaticky ukáží alternativy moderní medicíny. Neříkám záměřně západní, protože například stará asijská babička těžko bude důvěřovat něčemu, co vymyslel někdo, kdo žije tisíce kilometrů daleko.
7. Myslíte, že i vietnamská komunita v České republice využívá divoká zvířata k medicínským účelům? Pokud ano, co byste těmto lidem vzkázala?

Slyšela jsem o tom, ale nechci nikoho obviňovat. A věřím, že to bude hlavně generační záležitost. Spíš bych vzkázala mladé generaci, aby svým rodičům ukázala a vysvětlila jiné cesty, které nestojí na myšlence ublížení jiným, abychom se mohli my vyléčit.
8. Co byste popřála všem účastníkům Běhu Zoo Ostrava pro langury a také Vašim fanouškům?

Aby si závod užili a aby si po uběhnutí vzpomněli na to, že cílová páska je jen začátek.

Děkujeme za podporu!

A borec na konec:

Tady si přečtěte o tom, co pro ně dělá Zoo v Ostravě a nezapomeňte 30. srpna boty na běhání!